Fotografie en de “waarheid”

Fotografie is bij uitstek het medium dat “de waarheid” vertelt, helaas heeft de digitale wereld wat roet in het eten gegooid en begint fotografie wat te wankelen als het gaat om “de waarheid”. Ik vind dat je technieken in moet zetten om ze te gebruiken waarvoor ze het beste bestemd zijn. Hoewel ik zeker op de hoogte ben van digitale manipulatie van beelden en dit ook toepas als het, het doel ondersteunt, ga ik er in eerste instantie vanuit dat fotografie de waarheid moet laten zien.

Een mooi product kan gewoon gefotografeerd worden zoals het is, geen probleem. Minimale bewerking is dan nog nodig om het op kleur te brengen.

Dansen op tafel, fotografie tafel en ambacht

Creatieve uitingen

Voor meer creatieve/ conceptuele uitingen en beeldende kunst kan het verhaal anders zijn. Als de kijker zich ervan bewust is dat hij/ zij naar een gemanipuleerd beeld aan het kijken is, kan dit een heel interessant visueel spelletje worden. De vraag wordt dan al snel gesteld, wat nu echt is en wat niet, mensen kunnen zich gaan verbazen over hoe onze ogen werken etc. Dat kan heel waardevol en leuk zijn.

Creatieve fotografie

Fotografie en beeldmanipulatie

Ook in de ouderwetse doka werd aan beeldmanipulatie gedaan. Er waren/zijn filters in de handel verkrijgbaar die het contrast van het beeld verhogen of juist verlagen. Ook is het “doordrukken” en “tegenhouden” een bekende techniek. Door onder de ouderwetse vergroter een stuk van de foto af te dekken, wordt het overige deel van de foto langer belicht, en wordt het wat donkerder (handig voor bijvoorbeeld luchten). Er waren/zijn talloze manieren om beelden in de doka naar eigen hand te zetten. Het programma Photoshop is in eerste instantie ontwikkeld om de ouderwetse doka-technieken naar een nieuw tijdperk te brengen.

Het is zo dat tegenwoordig heel veel mogelijk is. Het is een uitdaging voor de beeldbewerker om hier op een professionele manier mee om te gaan.

Beeldmanipulatie