3: Opzetten van het schilderij

Nu ben ik toe aan de fase waarin ik mijn schetsen ga overzetten op het doek. Dat is altijd fijn werken, dat gaat snel en het is nog niet zo belangrijk of alles precies klopt of niet. Het gaat om de grote lijnen, een snelle vlakverdeling en de eerste ideeën iets verder uitwerken.
Opzetten van het schilderij

De eerste stappen

Nu ben ik toe aan de fase waarin ik mijn schetsen ga overzetten op het doek. Dat is altijd fijn werken, dat gaat snel en het is nog niet zo belangrijk of alles precies klopt of niet. Het gaat om de grote lijnen, een snelle vlakverdeling en de eerste ideeën iets verder uitwerken. Daarna heb ik het doek helemaal blauw geschilderd, ik verwacht dat dat de basiskleur gaat worden van het schilderij.

Nadat ik het doek helemaal blauw geschilderd heb zet ik de tekening er weer opnieuw op zodat ie goed zichtbaar is. Dit doe ik iets nauwkeuriger als de eerste schets.

De compositie pas ik wat aan, ik zorg ervoor dat er sterkere lijnen ontstaan. Ideeën die ik had moet ik nog even checken. Bijvoorbeeld: Hoe ziet een holletje van een hamster er eigenlijk uit, even opzoeken, zodat ik weet waar ik het over heb. Ik wil wat met “het leven” in het schilderij verwerken. Daarvoor wil ik als symbool DNA gebruiken, maar hoe werkt DNA ook al weer, het moet ook weer niet al te letterlijk worden.

Er komen ideeën bij; nog een huisje waar ook paden heen- en vanaf gaan. De wegen van de huisjes kruisen elkaar… Meerdere dromers… Meerdere lijnen… Die elkaar vinden op de kruisingen. Dit doet me denken aan eerdere concepten die ik heb gebruikt. Bijvoorbeeld voor schilderij “contact”, maar ook in mijn nieuwere werken waarbij verbindingen een grote rol spelen. Zie afbeeldingen hieronder.

Er zullen nog wel meer wegen en paden afgebeeld worden. Dit is ook wel symbolisch voor alle verschillende levens, geloven, overtuigingen en verschillende dromen die uniek zijn, maar ook allemaal raakvlakken hebben met elkaar.