Schilderen

Schilderijen over verbindingen om ons heen

Op deze pagina vindt u schilderijen die door mij in de afgelopen jaren gemaakt zijn. Schilderen is een passie van mij en maakt deel uit van mijn leven. In mijn schilderijen ben ik op zoek naar thema’s die me bezig houden. Denk aan de levensvragen die ieder mens zichzelf met regelmaat stelt, maar ook aan de verwondering van de wereld om ons heen.

Verbindingen zijn overal aanwezig

Verbindingen vormen clusters, en zijn zowel in de hele grote natuur aanwezig (Denk bijvoorbeeld aan de sterrenstelsels), maar ook in de hele kleine, niet direct zichtbare wereld (Denk bijvoorbeeld aan de clusters van neuronen waaruit onze hersenen bestaan). Het is voor mij belangrijk om hier aandacht voor te hebben. De verbindingen, fysiek of mentaal zijn naar mijn mening belangrijke pijlers waarop onze wereld is gebouwd.

Tekenen

Alles begint met tekeningen

Tekeningen maken is misschien wel de snelste methode om een vluchtig idee in je hoofd vast te leggen. Dat maakt voor mij dat tekenen een hele belangrijke techniek is. Als ik nu een vluchtige schets maak weet ik volgend jaar weer wat er “toen” in mij opkwam. Schetsen is belangrijk. Niet alleen voor kunstenaars of illustratoren, maar in elk vakgebied is er wel iets dat makkelijker en beter duidelijk wordt door het gebruik van tekeningen en schetsen.

Tekenen, een mooie techniek

Hierboven beschrijf ik hoe belangrijk het is om even een krabbeltje te kunnen maken om een idee vast te leggen. Dit idee kan later uitgroeien tot een mooi product of een fantastisch schilderij… Maar natuurlijk ook tot een uitgewerkte tekening dat een kunstwerk op zichzelf is en het verdiend om getoond te worden aan het publiek.

Een tekening en/of een illustratie kan ons en een houvast geven om onze fantasie de vrije loop te laten gaan en kan helpen op een speelse manier kennis te maken met… nou ja… van alles en nog wat.

Fotografie

Fotografie is een fascinerende techniek om verschillende redenen:

Fotografie geeft de werkelijkheid zo “werkelijk” weer dat er iets vreemds mee aan de hand is. Het is namelijk een opname uit de tijd, vaak een tijd die werkelijkheid was voor slechts een paar 100ste van een seconde. Eigenlijk is dat raar als je er over nadenkt. Hoe werkelijk is nu eigenlijk die fractie van een seconde uit zijn context getrokken?

Voor mij is dit een vraag die er toe doet in de fotografie. Vanwege het “werkelijkheids- element” dat deze techniek in zich heeft, is het ook een medium dat mensen op totaal verkeerde voeten kan zetten.

“Ik maak een foto (in een fractie van een seconde) ergens op de wereld, en breng het vervolgens in een heel andere omgeving weer aan het licht. Wat heeft dit met werkelijkheid te maken?”

Exposities

Exposities

Na een lange tijd ploeteren is het dan zover. Je kunt je werk presenteren. Alle werken bij elkaar hangen in één ruimte is een kunst op zich. Hoe verhoudt het werk zich tot elkaar en tot de ruimte? Welk deel van de ruimte moet leeg blijven en welke werken moet ik selecteren. Dat ene werk, dat ik zo graag wil laten zien past misschien wel helemaal niet in de expositie enzovoort.

Het inrichten van een ruimte met kunst is geen makkelijk karwei. De ruimte de juiste sfeer geven is het doel en de middelen zijn de kunstwerken.

Als het eenmaal hangt naar mijn tevredenheid volgt de volgende stap. Reflecteren over het werk over de expositie en de afgelopen tijd. Ik sta erachter… Hopelijk wordt het gewaardeerd door de bezoeker van de expositie.